Недељник

Странице

2016-07-28

БОЛНИЦИ „СТЕФАН ВИСОКИ“ УРУЧЕН САВРЕМЕНИ АПАРАТ ЗА РАНО ДИЈАГНОСТИКОВАЊЕ ОШТЕЋЕЊА СЛУХА КОД ДЕЦЕ

13. јул 2016.
У склопу хуманитарне акције „Срце за децу“, чији је циљ да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за рано дијагностиковање оштећења слуха – представници Блиц фондације и меидијског промотера поменуре акције, Радио телевизије Србије, данас су посетили Болницу „Стефан Високи“, да би ово дијагностичко средство уручили педијатријској служби, која ради на одељењу породилишта.
Весна Дедић, познато ТВ лице, и Јелена Оташевић, менаџер за корпоративне односе у компанији Ringer Axel Springer, предале су поменути апарат др Срђану Ћирковићу, начелнику Службе педијатрије са одсеком неонатологије, у присутву в.д. директора Опште болнице „Стефан Високи“ – др Николе Ристића.
На малој конференцији за медије, на одељењу породилишта, новинарима се најпре обратио др Никола Ристић, указавши на значај добијеног дијагностичког средства:
- На око 1000 порођаја имамо троје-четворо деце са оштећењем слуха, разнородно узрокованих, од урођених аномалија и синдрома, па до инфекција. Оваква оштећења треба што је могуће пре дијагностиковати, пре успостављања говора код детета, и самим тим омогућити рано лечење и рехабилитацију. Оштећен слух негативно се одражава на когнитивне функције, а едукација и социјална интеграција такве особе је знатно отежана. Зато је важно да се овакви поремећаји дијагностикују што пре – објаснио је др Ристић,  а затим захвалио организаторима и донаторима на вредном поклону, а Министарству здравља на подршци ове  акције,  која ће омогућити дијагностиковање поремећаја слуха већ у породилишту.
Јелена Оташевић, представник „Блиц фондације“, подсетила је да је на усмереност фондација активностима које треба да побољшају живот и здравље деце, и да је до сада збринуто 400 малишана, који су имали егзистенцијалне, материјалне или здравствене проблеме:
- Тако смо покренули и ову акцију,  „Срце за децу“, у циљу опремања 56 породилишта апратима за скрининг слуха код беба – истакла је Јелена Оташевић, и додала да је паланачко породилиште четрдест и друго по реду коме је уручен овај апарат.
У име РТС-а, Медијског партнера акције „Срце за децу“, Весна Дедић, популарни новинар и водитељ емисије „Балканском улицом“, говорила је о прикупљању средстава за реализацију ове акције путем емисије „Телетон“, у којој су учествовале многе јавне личности: - Када се све сабере и одузме у животу, једино што смо дужни и за шта ћемо одговарати пред Богом и пред светом је наш однос према деци“, рекла је позната ТВ новинарка.
- У име беба које су рођене и које ће се рађати у овом продилишту, у име њихових родитеља, захваљујем Блиц фондацији, РТС-у, и свим донаторима који су омогућили да и ми добијемо овај савремени апарат – рекао је, на крају конференције за штампу, др Срђан Ћирковић, педијатар-неонатолог Опште болнице „Стефан Високи“.


Нема коментара:

Постави коментар