Недељник

Странице

2015-09-21

ИНТЕРВЈУ СА РАДОСЛАВОМ ЦОКИЋЕМ НАЧЕЛНИКОМ ПОДУНАВСКОГ ОКРУГА



ПОДУНАВСКИ ОКРУГ

Подунавски округ има велике  туристичке и привредне  потенцијале
Управни округ је подручни центар државне управе који обухвата окружне подручне јединице свих органа државне управе које су образоване за његово подручје.
Подунавски округ Смедерево је основан 1992. године на основу Уредбе о начину вршења послова министарстава  и посебних организација ван њиховог седишта,  а његова трансформација у Подинавски управни округ је извршена на основу Уредбе о управним окрузима.
Подунавски округ чине град Смедерево и општине Смедеревска Паланка и Велика Плана. Решењем Владе Републике Србије, за начелника Подунавског  управног округа 2014. године постављен је Радослав Цокић,  председник општине Смедеревска Паланка у периоду од  2004. до 2008. Године.


Недељник: Подунавски округ има бројне ресурсе који нису довољно искоришћени. Који су по вама највећи потенцијали нашег округа?
 Радослав Цокић: Када је реч о потенцијалима, на првом месту је река Дунав. Подунавски округ се простире по јужном ободу Панонског басена и на северно-источним обронцима шумадијског побрђа. Оивичен је са севера Дунавом, а са истока Великом Моравом. Својим повољним географским положајем, природним богатством (плодна земља, шуме, вода) и разгранатим комуникацијама ово подручје може да постане  препознатљива и привлачна туристичка регија. Осим природних потенцијала, нуди и богате културно-историјске споменике( тврђава, Вила Обреновића, цркве...) као и многобројне манифестације, старе више од једног века, (Смедеревска јесен и  Крстовдански вашар).    На северу се Подунавски округ,  граничи са Јужнобанатским округом, на западу са градом Београдом и Шумадијским округом, на југоистоку се додирује са поморавским, а на западу са Браничевским округом. Смедерево као центар Округа се налази са само 45 км од Београда.
Разграната саобраћајна мрежа омогућава саобраћајну повезаност Подунавског округа друмским, железничким и воденим путевима. Преко подручја Округа пролази ауто-пут Београд-Ниш који је мостом преко Мораве повезан са источним делом Србије. Мостом преко Дунава код Смедерева Округ и југ Србије су повезани са Војводином. Железничком пругом Округ је преко Мале Крсне повезан са Београдом и југом Србије. Дунав представља велику шансу за развој воденог саобрћаја, јер омогућава везу са средњом европом и Црним Морем.
Територија Подунавског округа је богата водом обзиром да излази на Дунав и Велику Мораву. Обзиром да је Дунав међународна река његов значај за Округ је велики. На територији Округа протичу реке Јасеница, Кубуршница и Велики Луг, а налази се и вештачка акумулација Кудрачко језеро.Туризам се веома развија, посебно на подручју града Смедерева, што афирмише и развој привреде. Морам да споменем да је Смедеревско подручје на далеко познато као воћарски крај, од укупног броја извеженог воћа из Србије, из Смедеревског краја се извезе 30 процената.
Недељник: Које су ваше надлежности?
Радослав Цокић: Усклађујем рад окружних подручних јединица органа државне управе. Пратим примену директива и инструкција, издатим окружним подручним јединицама.Пратим рад запослених у окружним подручним јединицама, органа државне управе и старам се о условима за њихов рад. Сарађујем са подручним јединицамаоргана државне управе које врше послове државне управе на подручју управног округа. Сарађујем са општинама и градовима ради побољшања рада окружних подручних јединица органа државне управе и подручних јединица органа државне управе, које врше послове државне управе, на подручју управвног укруга.

 Недељник: Ко су чланови савета округа и које су надлежности савета округа?
Радослав Цокић: Савет чине начелник управног округа, председници општина и градоначелници градова с подручја управног округа. Савет Управног округа усклађује односе окружних подручних јединица министарстава, посебних организација и органа управе у саставу министарства  и општина и градова с подручја управног округа и предлаже како да се побољша рад управног округа, окружних подручних јединица и подручних јединица органа државне управе које врше послове органа државне управе на подручју управног округа. Седница савета одржавају се бар једном у два месеца.

Недељник: Какву сарадњу имате са председницима општина Велика Плана и Смедеревска Паланка?
Радослав Цокић: Председник општине Паланка, скоро да уопште не сарађује са округом. Не одазива са седницама савета. Савет округа чине председници општина или градоначелници градова, који припадају једном одређеном региону. Ја сам долазио за време поплава, на своју иницијативу, покушавао да укажем на важност сарадње са регионом.  Председник општине Паланка не испуњава своје обавезе, законске мере које би то санкционисале, за сада не постоје.  Са председником општине Велика Плана, имали смо добру сарадњу, он је скоро смењен, постављен је Игор Матковић, очекујем да ће сарадња бити као до сада, ако не и боља. Нови председник општине Велика Плана је из владајуће партије (СНС), а тај синхронизитет је веома важан. Због ове промене, мислим да ће Велика Плана, још брже да се развија. Сарадња између општина и градова који припадају истом региону, мора да постоји, како би настајали и велики заједнички подухвати.
Недељник: Да ли сте задовољни радом инспекцијских служби?
Радослав Цокић: За сада све функционише по плану. Ја координирам њихов рад. Њих штитим од несавесних грађана али и грађане од њих. Начелник округа припада такозваном средњем нивоу власти. Дужност му је да координира између републичке власти па и самих грађана. Инспекцијске службе покривају рад у све три општине. Имали су пуно активности, везаних за Смедеревску јесен, сличне активности их очекују и за Крстовдан. Надам се да ће своју дужност обавити најбоље што могу.
Недељник: Смедеревска јесен је управо завршена, да ли сте задовољни организацијом ове манифестације?
Радослав Цокић: Смедеревска јесен, је протекла изванредно. Имам само речи хвале за  организаторе, градоначелницу др Јасну Аврамовић и све службе које су биле ангажоване. Посетиоци су могли да упознају са свим потенцијалима града Смедерева (привредним, туристичким, воћарским) и уживају у мноштву културних збивања. Прошло је без проблема и без иједног инцидента. Угостили смо премијера Александра Вучића који је отворио бербу грожђа у вили „Златни брег“ и дипломатски кор. Било је око двадесетак амбасадора. Гости из иностранства су уживали у добром грожђу и још бољим винима, нашег краја. Завршне вечери на концерту Здравка Чолића, било је око 30.000 гледалаца.  Сутрадан је демонтирана бина, трг  очишћен и изгледао је као да се ништа није дешавало.
И Рашковић






Нема коментара:

Постави коментар