Недељник

Странице

2015-10-20

ГРЦИ У СМЕДЕРЕВУ

Делегација из Грчке посетила Смедерево

19.октобар 2015.


Град Смедерево је, у сарадњи са ,,Омладином  ЈАЗАС-а " Пожаревац и Удружењем српско-грчког пријатељства ,,Кантакузина", реализовао пројекат ,, Успостављање сарадње између дијаспоре и матице на територији града Смедерева".

Циљ пројекта је повезивање привредника из Грчке са привредницима из града Смедерева, размена пословног искуства и упознавање потенцијала града Смедерева са могућношћу покретања сопственог бизниса на територији града Смедерева.

Последња у низу пројектних активноста била је посета привредника из Грчке од 15. до 18.10.2015. године. За делегацију из Грчке пријем је приредио Бојан Теофиловић, заменик градоначелника Смедерева.

„Поздрављам вас у име градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић. Желим да се пријатно осећате у нашем граду, као наши пријатељи и братски народ. Добро дошли наши пријатељи, добро дошли у Смедерево", истакао је Бојан Теофиловић.

У име гостију говорио је Зданис Јоргос, заменик градоначелника града Лептокарије.

"Наша општина се налази испод Олимпа и код нас већ дуго долазе Срби који су наш пријатељски народ. Надам се да грађани Србије неће долазити само на одмор, већ да ћемо да успоставимо и друге везе. Знамо да у Смедереву постоји доста производних фирми, а неке од њих ћемо и посетити", рекао је Јоргос.

После пријема, привредницима из Грчке представљени су туристички потенцијали и споменици културе у нашем граду, у сарадњи са Туристичком организацијом: Смедеревска тврђава, Музеј, Карађорђев дуд, Црква светог Ђорђа.

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево у петак су презентовани привредни и туристички потенцијали Смедерева, а представљени су и потенцијали Општине Рига од Фере и Општине Диу - Олимбу.

Заменика градоначелника Лептокарије Јоргоса Зданиса и привреднике из Грчке примио је и начелник Подунавског управног округа Радослав Цокић и том приликом су разматране могућности сарадње у области туризма и привреде.

Делегација из Грчке обишла је и смедеревске фабрике за прераду пужева ,,Ескаргот - Воћар" и компоста ,,Уча Враново", као и винарију ,,Гитарић" у Добром Долу.

У суботу је, након посете фабрици А.Д. ,,Милан Благојевић" у Смедереву, одржана презентација привредних потенцијала и производа села Михајловац, у оквиру традиционалне манифестације, 15. Фестивала млека и млечних производа "Фест млек".

Нема коментара:

Постави коментар