Недељник

Странице

2015-10-20



Филмски викенди у Биоскопу Центра за културу 

Свечана премијера дуго најваљиваног филма „Поред мене“, афирмисаног редитеља Стевана Филиповића, одржана је  у недељу, 11. октобра   у Биоскопу Центра за културу.
Ово је већ треће велико остварење младог режисера, који је постао познат широј публици по сада већ култном филму „Шишање“.
Награђен на филмским фестивалима у Пули и Сарајеву, филм „Поред мене“, задобио је велике симпатије публике, али и самих филмских критичара.
На свечаној премијери смедеревској публици поклонили су се део глумачке и ауторске екипе филма: редитељ филма Стеван Филиповић, Јасна Николић, извршна продуценткиња и млади глумци, Никола Глишић, Милица Мајкић, Миливоје Станимировић и Јелена Кесић.
Приказивањем слике једног одељења београдске гимназије, филм је приказао и приближио стање младих у Србији данас, као и саме Србије. У први план је стављен очигледно отуђен и незаинтересован став младих према образовању, професорима институцији школе као васпитно-образовне установе.
Оља (Христина Поповић) је професорка историје у једној београдској гимназији. Млада и пуна ентузијазма, веома је заинтересована за алтернативне методе учења које жели да примени и на својим ученицима. Живи у браку са сликаром Угљешом (Драган Мићановић), чија је последња изложба изазвала бурне, негативне реакције у јавности. Група хулигана управо ту изложбу види као повод да је нападне. Снимак напада каче на интернет. Наредног дана, у току часа историје професорица открива да је то урадио неко од њених ученика. Видно љута и повређена, одузима им мобилне телефоне, запрети одласком у полицију ако сами не пријаве кривца и у афекту одлучује да их закључа у згради школе док то не ураде. У школи игром случаја нема ни интернета. У жељи да заједно реше проблем, али и из немогућности да напусте школску зграду, ученици почињу да комуницирају. Током једне ноћи, о себи и својим друговима из разреда сазнаће више него свих претходних година и више него што су икада очекивали. Та ноћ ће заувек променити њихове животе, ставове и размишљања.
Филм „Поред мене“  приказан је и у суботу 10. октобра. Пре почетка пројекције, двоје најсрећнијих гледалаца филмова у Центру за културу, у септембру, добили су по један примерак романа „Борилачки клуб“ и „О мишевима и људима“, које поклањају Издавачка кућа Лагуна и Центар за културу.

Добитници могу бити сви они који су у току претходног месеца на полеђини купљене биоскопске улазнице читко уписали своје име и презиме и контакт телефон, и по завршетку филма убацили у кутију испред Биоскопске дворане.
Осим домаћег филма „Поред мене“ филмског викенда у Центру за културу, 10. и 11. октобра, приказана су  још два холивудска блокбастера за децу и одрасле.
У суботу и недељу , приказивани су  авантуристички породични филм „Пан: Путовање у земљу Недођију 3Д“. Прича о преживљавању и спасавању коју је Мет Дејмон фантастично изнео,и  „Марсовац: Спасилачка мисија 3Д“.
Лагуна и Центар за културу наставиће да награђују по двоје биоскопских гледалаца са по једним примерком филмованих романа. Сви који у октобру гледају филмове, постају потенцијални добитници  светског бестселера Хелен Филдинг „Дневник Бриџет Џонс“. Према овом роману 2001. године снимљен је филм са Рене Зелвегер, Хјуом Грантом и Колином Фиртом. Награде ће бити извучене на почетку прве филмске пројекције у наредном месецу (новембар).

Нема коментара:

Постави коментар