Недељник

Странице

2015-10-20

DEČIJI KREATIVNI STUDIO


Dete koje razvija svoju kreativnost stiče visok nivo samopouzdanja, samopoštovanja, koncentracije, fine motorike, osećaja za lepo i korisno, sposobnosti da brzo uči i primenjuje naučeno.


Velikoj porodici tečajeva u Centru za kulturu Smederevo, u sezoni 2015/2016. godine, krajem meseca pridružiće se i Kreativni studio za decu, kao osmi u okviru edukativnih programa. Informativni čas održaće se u petak 30. oktobra, u Vežbaonici 120 u 18.30 sati.

Cilj Kreativnog studija je razviti kreativnost kod dece podstičući ih da kritički i kreativno razmišljaju koristeći prirodne materijale iz svakodnevnog života i materijale za reciklažu.

Istovremeno, ima i obrazovnu funkciju, koja se sastoji u učenju o resursima okoline i sticanju veštine korišćenja resursa okoline kako bi se stvorio upotrebni proizvod/predmet i/ili zaštitila životna sredina.

Vaspitna funkcija se ogleda u razvoju kreativnog duha kod dece kroz stvaranje svesti o lepom, korisnom, o osećaju sopstvene vrednosti kroz rad i uložen trud. Ideja je naučiti ih da na životne prepreke gledaju kao na izazove za koje treba pronaći kreativno rešenje, a ne kao na probleme.

Kroz Kreativni studio utiče se i na psiho-fizički razvoj dece. Razvoj fine motorike, mišljenja, govora i pokreta kroz određene radnje, uz muziku.

U zavisnosti od vrste aktivnosti će se obavljati u studiju ili napolju (na platou, u parku ...) ili u nekoj drugoj instituciji.

Materijali koji će se koristiti u radu sa decom su lišće, orašasti plodovi jeseni, kokice, konac, struna, glina, plastične flaše i čaše, stare novine, stare kese, lepak, karton, papir, modle, prehrambene namirnice, plastelin, stare majice, sunđer, cevčice, perlice, dugmad, balon, vunica, ešarpe ili šalovi, bojice (drvene, voštane, za tkaninu...), tempere, kanap... i biće obezbeđeni za sve polaznike. Deca će izrađivati upotrebne predmete poput nakita od kokica i cevčica, zaštitne kecelje za rad od starih kesa, nakit od jesenjih plodova, perli i dugmadi, ukrašavati kutije, praviti vetrenjače od papira i sl. Oslikavanjem materijala oživljavaće stare odevne predmete, napraviti roditeljima za uspomenu svoj otisak šake u glini i sl. Pred velike praznike rad sa decom biće usmeren na obeležavanje tih datuma, pa će praviti Novogodišnje i Božićne čestitke i ukrase, plesti korpe od papira, praviti novogodišnje ikebane, farbati jaja različitim tehnikama... Praviće i kolače, voćne šejkove i jogurte, kao i sendviče različitih oblika i veličina. Planirane su posete Muzeju i Tvrđavi, nakon čega će deca praviti model Smederevske tvrđave od različitih materijala. Veći deo nastalih radova biće prikazan na dve godišnje izložbe. Prva će biti pred Novu godinu, a druga, završna, u junu 2016, kada će polaznicima biti dodeljene diplome.

Polaznici će biti podeljeni u dve grupe po uzrastu. U prvoj grupi biće polaznici uzrasta od 5 do 7 godina, a u drugoj deca koja pohađaju niže razrede osnovne škole. U prvoj uzrasnoj grupi bi trebalo da bude 6 do 8, a u drugoj 8 do 12 polaznika.

Termini rada u Studiju kreativne dece su tri puta nedeljno u trajanju od po dva sata.

Instruktor koji će voditi Kreativni kurs je diplomirani pedagog Tijana Đokić, iz Smedereva.

Više informacija na telefon: 064/243-95-57.

Нема коментара:

Постави коментар