Недељник

Странице

2016-04-05

ПРОМОЦИЈА



Представљена књига “Александар Први Карађорђевић”


У смедеревском Музеју у четвртак увече је представљена књига Александар Први Карађорђевић, аутора Радослава Павловића.

Виши кустос, Мирослав Лазић, подсетио је на најважније моменте из биографије краља Александра и о проблематици писања и тумачења живота првог краља Краљевине Југославије, затим је, у име издавача књиге, Завода за уџбенике, говорио Драгољуб Којчић, и на крају, сам аутор, Радослав Павловић.

Којичић и Павловић су у својим излагањима нагласили потребу да се пише и говори о краљу Александру, како би се његова личност осветлила и приближила што ширем аудиторијуму. Истакли су да се о њему веома мало писало, ако се узме у обзир значај који је имао у свим важнијим историјским догађајима у 20. веку.

Окупљенима се у неформалном тону обратила и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, која је поздравила учеснике и посетиоце, похваливши аутора, пре свега, у вези са његовим ангажманом у селектирању представа у оквиру Позоришног фестивала Театар у Тврђави, који се већ три године приређује у Малом граду Смедеревске тврђаве.

„Лале је постао Смедеревац. Већ три године борави у нашем граду и одговоран је за све оне лепе позоришне представе које гледамо у Тврђави током лета. Морам да кажем и то да он то ради без надокнаде. Подсетио нас на Мару Бранковић, коју смо заборавили, а којој ми Смедеревци дугујемо много. Дошао је да нам помогне да културу подигнемо на виши ниво. Колика год да је беспарица, настојимо да Смедерево обилује културним садржајима", рекла је поред осталог градоначелница Смедерева.

У оквиру програма, Марија Аничић из Центра за културу и глумац Милош Живковић из позоришта Креативни хаос из Смедерева прочитали су три кратка одломка из књиге Александар Први Карађорђевић, а у складу са историјским контекстом књиге, ученици Средње музичке школе Коста Манојловић извели су композиције Тамо далеко и Креће се лађа француска.

Промоција је приређена у оквиру књижевног четвртка, који годинама успешно реализује Народна библиотека Смедерево, а око синоћњег програма су се окупиле све смедеревске установе у култури, под покровитељством Града Смедерева.

Нема коментара:

Постави коментар