Недељник

Странице

2016-04-05

НУШИЋЕВИ ДАНИ



НУШИЋЕВИ ДАНИ

Позоришни фестивал Нушићеви дани, под слоганом Нушић је сам живот, биће одржан у Смедереву од 1. до 16. априла, под покровитељством Града Смедерева, саопштено је данас на изузетно посећеној конференцији за новинаре.


Том приликом, представљене су овогодишње добитнице Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару - Мира Бањац, драмски уметник, и редитељка Милица Краљ, добитница Нушићеве награде за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству.

Одлуке о додели награда, које ће бити уручене 16. априла, образложио је члан жирија Светозар Рапајић, професор режије на Факултету драмких уметности (ФДУ) у Београду.

"Мислим да би моја каријера била сиромашна да нисам добила ову награду, ово је један велики пехар. Каријера није само нешто блиставо, каријера је мучан пут. Било је и падова, било је неспоразума са собом и са другима, али то је све допринело мом искуству. Није важно када сам добила Нушићеву награду, важно је да сам је добила. Јер, Нушић је озбиљан писац, он нас није исмевао, он нас је потврђивао", рекла је добитница награде за животно дело.

Она је оценила да фестивали представљају "проток театарског живота, мишљења, пријатељстава која се губе лагано у некаквој трци за животом", осврнувши се на, како је рекла, опасну полемику, да ли имамо много фестивала и да ли су нам они потребни.

"Желела бих да кажем да ми је жао што на фестивалима глумци дођу, одиграју и нема их. Негде мора да се нађе сат-два, да се глумци сретну. Није ми свеједно шта се у Пироту сада догађа, које муке имају тамо глумци, или у неком другом мањем месту", казала је Бањац.

"Све знам шта се догађа у Београду и Новом Саду, али волим да видим и Вршац и Ваљево и велике и мале фестивале. Живимо у тешком времену, у беспарици, али нећемо остати гладни и без хлеба и не смемо бити алави. Хајде да време испунимо нечим лепим, да се погледамо, да видимо шта можемо да урадимо да фестивали опстану и лепо поживе. Дозвољавам себи да кажем да је то мој мали аманет", поручила је легендарна Мира Бањац.

Јавности је представљена и редитељка Милица Краљ, добитница Нушићеве награде за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству, која је поред осталог рекла да ће јој ова награда дати прилику да се дружи са Миром Бањац "а то је награда изван сваке награде".

Селектор фестивала Братислав Петковић, драмски писац и редитељ, представио је селекцију у такмичарском програму фестивал (од 10. до 15. априла), шест представа за које је речено да су "на Нушићевом трагу", а уметнички директор фестивала Сава Ђуричић, говорио је о осталим програмским сегментима.

Нема коментара:

Постави коментар