Недељник

Странице

2016-04-05

МАРКО ЂУРИЋ У СМЕДЕРЕВУ



Марко Ђурић обишао интерно расељене са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић обишли су у недељу интерно расељене са Косова и Метохије, стамбено збринуте у смедеревском насељу Ковачићево.

Он је том приликом рекао да ће Влада Србије обезбедити да сви они који желе да се врате на КиМ то и учине у новом насељу Сунчана долина.


„Прогнани са Косова и Метохије, али и из других делова бивше Југославије, доживели су многе неправде и они добро знају колико значи снажна и добра држава. Зато са овим људима разговарамо да се окупимо око снажне и јаке Владе Србије, да будемо уједињени око политике која значи јачање институција, борбу против незапослености, јачање положаја Србије у међународној заједници", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, солидарна и уједињена Србија данас свим срцем помаже народу на Косову и Метохији и наставиће то да ради, јер је солидарност политика ове Владе Србије.

Градоначелница Смедерева др  Јасна Аврамовић истакла је да је локална самоуправа урадила много на решавању проблема расељених и прогнаних.

„У последње две године направили смо 70 стамбених јединица, затворили један камп. Интезивно радимо на решавању њихових егзистенцијалних проблема", рекла је градоначелница.

Нагласила је да ће за два месеца, у сарадњи са невладиним организацијама, бити омогућено да 45 особа добије подстицајна средства за самозапошљавање.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је са градоначелницом Смедерева посетио и село Вучак, у којем живи велики број људи пореклом са Косова и Метохије.

Подунавски округ један је од српских округа који су од 1999. године прихватили највећи број интерно расељених лица са КиМ. У овом округу регистровано је 11.136 интерно расељених са КиМ, од тога највише у Смедереву 8.224 лица.

Нема коментара:

Постави коментар