Недељник

Странице

2015-09-14

НАГРАЂЕНИ ГЛЕДАОЦИ

 NAGRAĐENI BIOSKOPSKI GLEDAOCI


Dvoje najsrećnijih gledalaca filmova u Centru za kulturu Smederevo prošlog meseca su Andrijana Jelić i Milica Stanković. Dobitnike knjiga, iz kutije u kojoj je publika tokom prethodnog meseca ubacivala svoje ulaznice, sinoć, pre projekcije filma „Čudna šuma“, izvukla je Marija Aničić, saradnik za odnose sa javnošću u Centru za kulturu. Iste večeri, Andrijani Jelić uručen je roman „Farenhajt 451“ Reja Bredberija, dok će Milici Stanković knjigu „Priče o crvenom sirku“ Mo Jena dobiti naknadno. Knjige je obezbedila Izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda.

„Laguna“ i Centar za kulturu nastavljaju da nagrađuju bioskopske gledaoce novim filmovanim romanima i u septembru, kada će biti podeljene knjige „Borilački klub“ Čaka Palahnjuka i „O miševima i ljudima“ dobitnika Nobelove nagrade Džona Stajnbeka.

Kultni pisac novog talasa američke književnosti Čak Palahnjuk objavio je „Borilački klub“ 1996. godine. Moćan, mračan i originalan roman, koji razotkriva ono što se krije u srži našeg modernog sveta, priča je o tridesetogodišnjaku koji se bori sa insomnijom i pokušava da je se reši na razne načine. Upoznaje misterioznog Tajlera Derdena sa kojim će osnovati andergraund borilački klub kao radikalnu psihoterapiju. Dejvid Finčer je 1999. godine snimio kultni film zasnovan na istoimenom romanu Čaka Palahnjuka, a uloge tumače Edvard Norton, Bred Pit i Helena Bonam Karter.

Roman „O miševima i ljudima“ je jedna od najkontroverznijih knjiga XX veka, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Džona Stajnbeka, a dobio je i Pulicerovu nagradu. To je dirljiva priča o prijateljstvu između dva muškarca u doba Velike depresije. Oni su neobičan par: Džordž je mali, vispren i tamnoput; Leni, krupan čovek koji poseduje um sasvim malog deteta. Ipak, oni čine „porodicu“, držeći se jedan drugog kako bi pobedili usamljenost i otuđenost. Prva verzija filma je snimljena 1939. a druga je iz 1992. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Gari Sinajs, koji je i režirao i Džon Malkovič.






Centar za kulturu Smederevo
Poštanski fah 75
Karađorđeva 5-7; 11300 Smederevo
Office: + 381 (0) 26 4100-361; 640-360

Нема коментара:

Постави коментар