Недељник

Странице

2015-09-21

БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ



Безбедни у саобраћају


Савет за безбедност саобраћаја града Смедерева у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Владе Републике Србије,  другог школског дана организовао је акцију  у наставку кампање „Пажљивко". Републичка агенција је донирала  буквар - сликовнице  „Пажљивкова правила у саобраћају", док је Град Смедерево обезбедио средства за набавку заштитних прслука за ученике. Тако ће, свих 975 ђака првака добити посебно обојене прслуке  чија ће им употреба омогућити безбедније кретање и учешће у саобраћају, чиме је остварена јединствена акција јер таквих до сада, у Смедереву није било.

Првог дана, поменуту опрему добили су малишани у школи „Бранко Радичевић" на Папазовцу и „Иво Андрић" у Радинцу, а ускоро ће прслуци бити достављени и свим осталим првацима.
-Деца су најпре била помало збуњена, нису очекивали поклоне, а затим су све пропратили са одушевљењем. Може се рећи да су иако мали, и те како свесни значаја правилног понашања у саобраћају и адекватне заштите. Мислим да је ова акција пун погодак, ово је прави начин на који се дугорочније улаже у позитивне промене и у овој сфери. Добро је што смо успели да све реализујемо на почетку школске године, па ће прслуке моћи да користе од самог старта. Осим тога, овакве акције су важне и са још једног аспекта - када децу од најранијег узраста учимо неким основним правилима у саобраћају и када она расту са тим предзнањем, сигурно ће касније, када и сами постану возачи, имати, у односу на садашње генерације,  другачији однос према личној, али и безбедности свих осталих учесника у саобраћају, нарочито пешака. Та рана едукација је вишеструко значајна - каже Горан Крчмаревић, председник Савета за безбедност саобраћаја и члан Градског већа ресорно задужен за саобраћај.
Тренутно се, у Смедереву чак  7 школа налази на државним путевима, где локални Савет и град немају никакве ингеренције, па не могу драстичније ни да утичу на безбедност ђака у тим деловима, али се неким мерама, ситуација може приметно ублажити:
-У тим подручјима су нам потпуно везане руке у смислу уређења хоризонталне и вертикалне сигнализације, али има помака и то видног јер проналазимо начине да побољшамо стање. Примера ради, до пре само две или три године, код школе „Бранко Радичевић" на Папазовцу било је као на Дивљем западу, а након што су постављени лежећи полицајци, саобраћај је успорен и стопостотно смањен број незгода у том делу. У плану је увођење видео надзора, подсећам да је урађена и ограда која штити ученике двеју школа удаљених око 200 метара. У току је и постављање уличне расвете, са свим поменутим и уз акцију овог типа, „Ђаци прваци на путу до школе", мислим да смо потпуно заокружили један сегмент нашег задатка - напомиње Крчмаревићизражавајући наду да ће и убудуће, кроз неке друге акције бити настављена изузетна сарадња коју смедеревски Савет за безбедност у саобраћају има са републичком агенцијом.    
Иначе, након прошлогодишњег пораста броја незгода са обарањем пешака, у првих шест месеци ове године, приметан је пад тог тренда, а добрим делом, то је и последица свих до сада предузетих мера од стране града и Савета за безбедност саобраћаја.

Нема коментара:

Постави коментар