Недељник

Странице

2015-09-21

ВОЋАРСТВО




СМЕДЕРЕВСКО ВОЋЕ

Воће се у смедеревском крају гаји на преко 15.000 хектара, што га тренутно чини највећим и најдоминантнијим воћарским рејоном на Балкану. Према подацима пољопривредне стручне службе, у Смедереву се под воћним културама налази: бресква, на око 6000 хектара, јабука, на око 3.700 хектара, шљива, на око 1.500 хектара, кајсија, на око 900 хектара, крушка, на око 700 хектара, купина, на око 80 хектара, винова лоза, на око 2.000 хектара, остале воћне сорте (засади под дуњом у порасту), на око 500 хектар.

Изузетно плодна земља обронака панонске низије са надморском висином од 100-250 метара, јужна и југозападна експозиција терена „Дунавске греде“ са гоидишњом сумом од 3.500 Ц, просечном годишњом температуром од 110 Ц а у вегетацији 170 Ц, довољном количином атмосферских падавина и преко 200 сунчаних дана годишње, донели су смедеревском крају назив „Српски Болцано“ или „Српска Калифорнија“ а бренд „Смедеревско воће“ је постао надалеко познат.
Било да говоримо о грожђу које се на овим просторима гаји још од ИИИ века, или је у питању рано пролећно воће - јагода и трешња, а касније и бресква, нектарина, јабука или крушка, „Смедеревско воће“ поседује ненадмашив квалитет.
Сам квалитет „Смедеревског воћа“ можемо дефинисати као скуп различито повезаних својстава – естетских, органолептичких (односа шећера и киселина, ароме и њене изражености...) као и његове хемијско-биолошке вредности (витамини, минерали, ензими...), али ово су стручни параметри за оцену. Праву оцену квалитета „Смедеревског воћа“ су дали крајњи потрошачи који нам већ годинама указују апсолутно поверење.
Кванташка пијаца у Удовицама је место које традиционални купци из бивших југословенских република, Русије, Белорусије, Украјине, Румуније... врло добро познају, а смедеревски воћари последњих година квалитетом пробијају пут и ка западно-европском тржишту. „Смедеревско воће“ не познаје границе и хиљаде километара удаљености.


Нема коментара:

Постави коментар