Недељник

Странице

2015-09-21

ПРОБЛЕМИ У МЕДИЈИМА


 Problem lepog i dobrog u savremenim medijima


Goruće pitanje vrednosne orijentacije u savremenom svetu čiji su bitan činilac mediji biće tematizovano tokom programa koji će se pod naslovom „Problem lepog i dobrog u savremenim medijima” održati u sredu, 23. septembra, u Koncertnoj dvorani sa početkom u 19 sati, u sklopu ponude naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo. O problematici koja pripada njegovom profesionalnom i stvaralačkom delokrugu govoriće docent Petar Stanojlović, filmski i televizijski reditelj i predavač na Akademiji lepih umetnosti Todoris u Beogradu. Ulaz na program je slobodan.
Imajući u vidu intezivno prisustvo medija u životu savremenog čoveka, premreženost savremenog sveta delovanjem medija, pitanje o tome da li u medijskim sadržajima možemo prepoznati smernice za uzrastanje u vrlini, i da li oni imaju funkciju savesti jednog društva, kapacitet za oplemenjujuću i oduhovljujuću ulogu-pitanje je civilizacijskog formata i borbe za dostojanstveni čovekov lik. Maksima „ono što je lepo to je teško“ koju nam je u nasleđe ostavila velika antička kultura potvrđuje svoju snagu u problemskim horizontima izabrane teme, u mogućnosti da lepo i dobro budu sagledani u njihovom jedinstvu. Kako govori predavač na predstojećem programu: „U doba ekspanzije rijaliti programa, degradacije kulture, destrukcije morala, u moru gluposti, licemerja i beskrupuloznosti pojmovi lepog i dobrog gotovo da ne mogu pronaći svoje mesto u sistemu aktuelnih vrednosti. Dva pojma koja u sebi sublimišu čestitost, istinu, bezgrešnost, čistotu, nevinost, danas ne samo da su se razdvojila, već su postala potpuno nevažna i bespotrebna. U takvoj situaciji društvenog amorala, postavlja se pitanje na koji način pojedinci kroz medije ili mediji kroz pojedinca mogu da utiču na povratak tradicionalnim vrednostima na već uveliko uzdrmanoj lestvici.“

Petar Stanojlović je u pogledu svoje profesionalne karijere najviše vezan za RTS. Reditelj je TV filmova „Čekrk“, „Znakovi pored puta“, „Niko nije rekao neću 2“, „Zlostavljanje“, „Hleba jezika i ljubavi“. Kao reditelj i saradnik na scenariju radio je na stvaranju igrane TV serije „Zaboravljeni umovi Srbije“. Ekipi emisije dodeljena je Vukova nagrada za 2008.godinu. Stanojlović je reditelj i saradnik na scenariju edukativne tinejdžerske televizijske serije „Priđi bliže“, a reditelj je i TV serije „Slovarica“. Autor je emisija „Duhovnom pesmom kroz svet“ i „Narod Svetog Spiridona“. Rediteljski angažman ostvaruje i u proizvodnji  TV emisija  „Tango za nju“, „Igra senki“, „Vrelo“, (koje potpisuje  i kao scenarista), „Ples bez granica“, „Zvuk Balkana“. Režirao je desetine koncerata umetničke, narodne, zabavne, rok i pop muzike, novogodišnje programe, šou programe, plesna prvenstva, festivale, prenose specijalnih javnih događaja, svečanosti, manifestacije, priredbe, muzičke i zabavne emisije. Dobitnik je Godišnje nagrade produkcije RTS-a za 2005. godinu i Godišnje nagrade produkcije RTS-a za 2007. godinu.
Od oktobra 2013. postaje član predavačkog tima Akademije lepih umetnosti Todoris na katedri za Menadžment umetničke produkcije i medija, a od juna 2015. nalazi se na funkciji prodekana za nastavu.

Нема коментара:

Постави коментар