Недељник

Странице

2015-11-24

УСПЕШНЕ ЖЕНЕ



КАРИЈЕРА И УСПЕХ НЕМАЈУ  РОД



Ниједно од државних предузећа нема директорку ни председницу управног одбора. Од 160 локалних самоуправа у Србији имамо једну градоначелницу и то у Смедереву др Јасну Аврамовић . Од осам државних факултета у Србији само Универзитет уметности има ректорку. За 128 година постојања САНУ ниједна жена није била на његовом челу. Због тога сматрам да у политичком животу и парламенту мора да буде више жена, јер само тако оне могу да утичу да се положај жена ван парламента побољша”, каже министарка Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије, која се налази на челу Координационог тела за родну равноправност при Влади Србије.  
Једина градоначелница у Сбији,  др Јасна Аврамовић, која заступа град на Дунаву, једна је од најуспешнијих жена које се баве политиком, очему сведоче њена функција али политички стаж.Први пут изабрана је 2004. године на већинским изборима. Од 2008. До 2012. године била је на функцији заменика гадоначелника И од 2012. године, успешно обавља поасао градоначелнице. Можда да није локал патриота, сада би уместо да дели свакодневне животне проблем са својим суграђанима, била на челу неког министарства. Јасна је често била мета напада неких медија И политичара, можда само зато што је жена, којој успех не могу да опросте. На примеру Јасне Аврамовић, најбоље се може уочити, шта је родна равноправност И са каквим се проблемима суочавају жене на јавним функцијама, данас у Србији. Уколико жене на једнак начин уживају своја политичка права (да бирају, буду биране и питане о одлукама које утичу на њихове животе) оне истовремено доприносе видљивости женске песрепктиве у јавним пословима.
Данас је ситуација да иако су жене освојиле право гласа и мада обично представљају већину гласачког тела, политичким партијама и локалним самоуправама, најчешће руководе мушкараци. Медији и политичке партије често су склони да тривијализују женска искуства, укључујући кршење њихових људских права. Изгледа медији третирају кршење женских људских права на воајерски начин, водећи рачуна само о "доброј причи" не марећи много о стварним женским потребама и достигнућима,најчешће јер се на уредничким местима налазе мушкарци.
За разлику од мушкараца, на примеру Јасне Аврамовић, можемо ууочити да жене у професионалном животу праве синергију свега што раде, да се перманентно боре да ничија права не буду угрожена, да ”каријера и успех немају род”.Да би биле поштоване И уважаване, да би њихов учинак био примећен, жене морају много више да раде од мушкараца, како би срушиле стереотипе да су мање успешне и способне од мушкараца.
Циљ овог текста је искључиво промоција улоге жена лидера у модерном друштву, чији ретки примери слику о положају жена, боје ведријим бојама.  Ивана Рашковић. 

Нема коментара:

Постави коментар