Недељник

Странице

2015-12-21

Produži život



Продужи живот

У Плавој сали Градске управе Смедерево  одржана je конференција за новинаре поводом покретања иницијативе за реализацију акције добровољног донирања органа „Продужи живот" на територији града Смедерева, у циљу информисања јавности и унапређења акције, којој је присуствовала и градоначелница др Јасна Аврамовић.


„Захваљујем се на иницијативи, пре свега, Удружењу резервних војних старешина, који имају довољно разумевања за ову националну кампању, јер је познато шта значи донаторство органа и знамо шта значи спасити један живот. Сматрам да је акција добра и да треба више радити на промоцији како би људи схватили њен значај. Град ће се увек одазвати оваквој акцији, захваљујем се иницијаторима уз жељу да акција буде успешна и да Смедерево буде високо на лествици по залихама органа неопходних за спасавање нечијих живота", рекла је градоначелница Смедерева.

Удружење резервних војних старешина, Дом здравља, Општа болница Свети Лука, Завод за здравствено осигурање и Црвени крст у Смедереву, под покровитељством Града Смедерева, укључили су се у националну кампању Продужи живот у Смедереву, а данас је промовисана подршка програму трансплантације и утврђен оперативни програм мера акције.

Члан Градског већа за ресор рада и социјалне политике, Љиљана Животић Живановић, као предности за успешно спровођење ове акције у Смедереву, види у томе што је градоначелница Јасна Аврамовић лекар, посланик Ивица Јевтић такође, а Смедерево има конституисан и Савет за здравство, који ће се бавити и овом темом у наредном периоду.

Акција добровољног давања органа званично ће бити покренута у суботу, 12. децембра, када ће сви заинтересовани суграђани, који желе да подрже програм трансплантације, у Центру за културу добити своје донорске картице, саопштено је приликом потписивања протокола о реализацији активности за подршку кампање „Продужи живот" на територији Смедерева.

Подршка програму трансплантације, осим иницијативе и утврђивања акционог плана, предвиђа предавање Значај завештања органа - заблуде и предрасуде о донирању органа, др Ненада Милојичића, директора Управе за биомедицину Министарства здравља, 12. децембра од 11 часова у Центру за културу, као и друге промотивне активности.

Према подацима надлежних служби, који су данас саопштени, на територији града Смедерева је до сада евидентирано педесетак добровољних давалаца органа, а намера је да се тај број увећа.


Нема коментара:

Постави коментар