Недељник

Странице

2015-12-21

Savez slepih



Шест деценије постојања Савеза слепих

Савез слепих Србије Смедерево у уторак је обележио шест деценија постојања ове најстарије социјално хуманитарне организације у граду и, како су истакли, 60 година дуге, неизвесне, некад више, а некад мање успешне борбе слепих и слабовидих особа за бољи положај, квалитетнији живот и равноправан статус у друштву. Ова велика породица данас броји 167 чланова, слепих и слабовидих особа које живе на територији Града Смедерева.


У Смедереву  је 1955. године основана организација слепих и првобитно је покривала широку територију садашњег Подунавског и Браничевског округа као и општине Младеновац и Сопот.
Од оснивања до данас, организација је чланица Савеза слепих Србије. Пратећи савремене друштвене токове, и потребе чланова,  последњих година организација је постала чланица Градског савеза социјално хуманитарних организација у Смедереву, као и чланица Балканске мреже организација особа са инвалидитетом, а преко Савеза слепих Србије, има одличну сарадњу са организацијама у Бару и Улцињу.

Педесетих година прошлог века, слепи су се оспособљавали за корпарски и четкарски занат, налазећи ухлебљење у такозваним заштитним радионицама. Било је међутим и оних који су уз велике напоре и одрицања завршавали и више школе и факултете. Слепе особе су биле успешни ученици смедеревске Гимназије, а неки су похађали и музичку школу „Коста Манојловић". Међу члановима смедеревске организације има магистара, правника, лингвиста, тифлолога, телефониста, као и особа са другим и трећим степеном образовања. Свима је заједничко да су адекватним образовањем желели да дођу до преко потребног посла, и тако се осете корисним и равноправним члановима заједнице у којој живе, али и разбију бројне предрасуде и стереотипе који су о овој популацији нажалост још увек уврежене.

Слепе и слабовиде особе спадају у теже запошљиву категорију становништва и мада је организација у овом погледу постигла вредне успехе, још увек постоје тешкоће при запошљавању слепих и слабовидих особа оспособљених за одређена занимања. Позитивни  примери су да је дипломирани правник Јелена Стојановић на неодређено време запослена у Градској управи у Смедереву, а  Ивица Марковић неколико година је на одређено време  запослен као телефониста у Здравственом центру „Свети Лука" у Смедереву. На пољу запошљавања слепих, међутим још доста треба радити, јер генерације које долазе желе да се запосле на отвореном тржишту.

Поводом обележавања значајног јубилеја, Савез слепих Србије Смедерево захвалио се свима који помажу рад ове организације, међу којима је на истакнутом месту локална самоуправа. Признање је, у име градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић, примила Љиљана Животић Живановић, члан Градског већа задужена за ресор рада и социјалне политике.

"Локална самоуправа покушава да унапреди положај особа са инвалидитетом, не само кроз финансирање програмских активности, већ се залажемо да применом нових закона и одлука о социјалној заштити, унапредимо и услуге у области социјалне заштите. На томе ћемо радити и даље, уважавајући све предлоге и сугестије", рекла је Љиљана Животић Живановић.


Нема коментара:

Постави коментар