Недељник

Странице

2015-12-21

Teorija haosa

Poslednja u nizu tematskih večeri za ovu godinu u sklopu naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo održaće se u utorak, 22. decembra sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani. Program nosi naslov „Teorija haosa i pravna teorija“.  Zainteresovani će moći dačuju kako se teorija haosa, koja je danas u ekspaniziji na polju naučnog tumačenja i razumevanja pojava u prirodi i društvu, može primeniti u oblasti prava. Teorija haosa, za koju oblasti proučavanja predstavaljaju dinamičnu celinu sa uzajamno povezanim elementima (holistička pretpostavka), upućuje nas na otkrivanje reda u neredu, na nastajanje reda iz haosa i haosa iz reda, odnosno na to da haos i red ili organizacija uporedo postoje i uzajamno se podrazumevaju. Pravo, sa ulogom od vitalne važnosti na polju društvenog regulisanja, kao svesno i planski uspostavljen sistem koji bi trebalo da obezbedi pouzdanost u funkcionisanju institucija i predvidljivost u ponašanju subjekata prava, kako će biti pokazano, ispostavlja se kao pogodno za primenu teorije haosa. U nastojanju da se postigne što viši nivo regularnosti, poretka i organizacije, pravo se suočava sa neregularnim ponašanjima i prosecima, sa haosom koji razara normativnost u okviru samog pravnog sistema. Složenost društvenog uređivanja jasno se ispoljava u pravu i u ispitivanju odnosa prava i entropije kao „mere haosa“ u nekom pokretljivom sistemu.
Temom odnosa teorije haosa i pravne teorije jedini se od istraživača u oblasti pravnih nauka u srpskoj akademskoj sredini bavio prof. dr Dragan Mitrović, predavač na Pravnom fakultetu u Beogradu koji će i biti gost Centra za kulturu na predstojećem programu sa dr Ljubišom Stanojevićem.
Sa dr Mitrovićem je u naučnoj obradi teme sarađivao prof. dr Ljubiša Stanojević, koji se bavio matematičkom dimenzijom problema i računarskom simulacijom, vrlo značajnom za sva ispitivanja u domenu teorije haosa. Naime, kada je o pravu reč, računarska simulacija i modelovanje pravnog poretka omogućavaju prognozu o kretanju, stanju i kvalitetu konkretnog pravnog poretka.Takođe, računarska simulacija modela pravog poretka potkrepljuje ideju teorije haosa da red i nered istovremeno postoje, dopunjuju se i utiču na stanje prava.
Ulaz na program je slobodan.   

Нема коментара:

Постави коментар