Недељник

Странице

2015-07-29

НОРМАЛИЗАЦИЈА ВОДОСНАБДЕВАЊА И ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА



НОРМАЛИЗАЦИЈА ВОДОСНАБДЕВАЊА И ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА
Председник општине Радослав Милојичић Кена састао се са Марком Благојевићем, представницима UNDP-а и Амбасаде Јапана
 


Општину Смедеревска Паланка у понедељак 27.јула, посетили су Марко Благојевић, шеф канцеларије за обнову поплављених подручја, представници UNDP-а и представници Амбасаде Јапана. Тема састанка са председником општине, Радославом Милојичићем Кеном, председником Скупштине општине, Славољубом Ђурићем и директором ЈКП „Водовод“, Миодрагом Михајловићем, била је завршетак радова на ревитализацији бунара из којих се Смедеревска Паланка снабдева пијаћом водом, а било је речи и о почетку радова на доградњи и ревитализацији система за одбрану од поплава на Јасеници и Кубршници.
После састанка, Милојичић и Благојевић одржали су конференцију за штампу, а новинарима се најпре обратио председник општине Смедеревска Паланка:

-  Најпре, у име свих грађана Смедеревске Паланке, морам да захвалим господину Марку Благојевићу, јер је он највише времена утрошио да помогне општини Смедеревска Паланка.  Захваљујем и Амбасади Јапана, UNDP-у и Делегацији Европске уније, јер од њих потиче први пројекат који је реализован у нашој општини, а то није једина помоћ коју су нам пружили. Смедеревска Паланка, као што је познато, већ више од двадесет година има проблем у вези са водоснабдевањем у летњим месецима. Нама је потребно 150 секундних литара, а ми, нажалост, располажемо само са 110 литара пијаће воде у секунди. Добили смо десет милиона динара за ревитализацију 10 бунара на изворишту у Смедеревској Паланци и Трновчу од Јапанске амбасаде и UNDP-а, тако да ће Смедеревска Паланка већ за три или четири дана, када радови буду завршени, имати нормално водоснабдевање. Сигурно ће водоснабдевање током дана бити потпуно нормализовано, а очекујемо и нормализацију водоснабдевања током ноћи – истакао је Радослав Милојичић Кена, и додао да се ускоро очекује завршетак радова на фабрици воде у Трновчу, после чега ће проблем водоснабдевања у Паланци бити трајно решен.
Милојичић је додао и да ће локална самоуправа наредних месеци финансирати ревитализацију постојећих пумпи, како би се обезбедило да пумпе које се покваре одмах буду замењене (да се не би чекало на оправку).
- Нажалост, Смедеревска Паланка је и ове, 2015. године, суочена са рестрикцијама, али нисмо једини град који се са овим проблемом суочава. То, наравно, не аболира ни ово, ни претходна руководства. Овим проблемом мораћемо да се позабавимо систематски , а када буде изграђена фабрика воде, Смедеревска Паланка више никада  неће имати проблеме у водоснабдевању – рекао је Милојичић. Председник општине је најавио и скорашњу реализацију пројекта регулације токова Јасенице и Кубршнице:
- Још један пројекат на коме морам да захвалим господину Благојевићу, Европској и Светској банци је регулација токова Јасенице и Кубршнице. Радови би требало да почну у октобру месецу – изјавио је председник општине, резимирајући да када сви поменути радови буду обављени, Смедеревска Паланка више неће оскудевати у пијаћој води, док ће истовремено бити заштићена од поплава.
Марко Благојевић је потврдио речи домаћина, да проблеми чије је решавање у току нису од јуче, и да је тек последњих година започето њихово систематско решавање:
- Проблем поплава у Смедеревској Паланци није од јуче. Исто тако, и проблем водоснабдевања у Смедеревској Паланци није од јуче. То је проблем који је стар неколико деценија. Коначно је нешто тим поводом почело да се догађа – рекао је Благојевић, и подсетио да је после 12 година „скинута прашина“ са пројекта заштите Смедеревске Паланке од поплава. Благојевић је нагласио да је заштита од поплава оно чиме се Канцеларија за обнову бави у свом проширеном мандату.

- Проблем водоснабдевања је кулминирао у мају прошле године. Тада је, на иницијативу Канцеларије, UNDP реаговао, како би се систем водоснабдевања вратио у функцију. Међутим, пролећа ове године, нове поплаве су направиле нови проблем. И зато је потребно овај проблем решавати на дугорочан начин. То је оно чиме се сада бавимо. На молбу Канцеларије UNDP је обезбедио средства за ревитализацију девет бунара. Међутим, тих девет бунара није довољно да би се обезбедило неометано снабдевање водом. Неопходно је било изградити још један, десети бунар, и то је део пројекта који ће бити изведен. Ревитализација ових девет бунара је при крају, и треба да буде завршена у наредних неколико дана, а након тога почиње изградња и десетог бунара, а тиме би требало да буде стављена тачка на проблем водоснабдевања у Паланци.
Благојевић је подсетио да овај проблем није није актуелан само у нашем граду:
 -Председник Милојичић је лепо приметио. Видимо у којој мери то представља проблем за општине и градове широм Србије. Нема дана, а да не стигне вест о томе да је ометано или прекинуто водоснабдевање у некој општини у Србији, и то је оно са чим ћемо морати да се ухватимо у коштац -

, рекао је Благојевић и најавио друге сличне пројекте које ће Канцеларија у сарадњи са бројним партнерима реализовати широм Србије, у циљу решавања проблема водоснабдевања.

Нема коментара:

Постави коментар