Недељник

Странице

2015-07-02

Делегација парламентараца из 14 земаља Европе у Смедереву




Делегација парламентараца из 14 земаља Европе у Смедереву 



Смедерево постаје значајан град на туристичкој мапи Србије



Поводом 15 година немачко-српске развојне сарадње 21. Јуна организована је свечаност и трећа конференција на броду МС Делта стар, који је пловио Дунавом. У Смедерево се искрцала делегација парламентараца из четрнаест земаља са којима Србију повезује Дунав. 

У оквиру Треће конференције парламентараца дунавског региона која се одржава у Србији, у Регионалном заводу за професионални развој запослених у образовању Смедерево организована је панел дискусија о речном путничком саобраћају и одрживом туризму. 




Овај пројекат, који има за циљ унапређења прекограничног туризма у средњем и доњем делу Дунавског региона, 2011. започео је нову праксу када су у питању састанци и конференције. У питању је такозвана “пловећа” конференција на којој су састанци, радионице, земље, људи и теме били спојени на броду који плови Дунавом. 



Ове године конференција је почела 15. јуна у Русама у Бугарској, а завршава се 25. јуна у Бечу. Како је подршка парламентараца свих земаља веома битна, чланови Народне Скупштине Републике Србије придружили су се својим колегама из Европе у Доњем Милановцу када је брод ушао у нашу земљу, а у Смедереву је одржана панел дискусија “Речни путнички саобраћај и одрживи туризам”.



Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић поздрављајући госте изјавила је да је Смедерево увек отворено за посетиоце као град са богатом историјом. Она је изразила задовољство што је Смедереву припала част да угости иностране и домаће посланике и препоручила наш град за наредне конференције као место одржавања таквих скупова. 



„Данас је велики дан за Смедерево, јер је после 50 година стигао један међународни туристички брод у наш град. Ваш долазак дао нам је ветар у леђа да поново постанемо туристички град. Па подсетим, изградњом Железаре изгубили смо туристичку луку, иако имамо довољно лепота које можемо да понудимо туристима. Француски стручњаци су утврдили да је на Плавинцу, где се налази вила Златни брег, ваздух истог квалитета као на Златибору. Осим, виле Обреновића која је од недавно отворена за посете, имамо и друге туристичке потенцијале, пре свих, Смедеревску тврђаву. Имамо и винову лозу, а тренутно у Смедереву постоји 12 приватних винарија које производе вина врхунског квалитета. Знамо за потенцијале бициклистичког туризма, зато планирамо да урадимо бициклистичке стазе. Смедерево постаје значајан град на туристичкој мапи Србије, а 21. јун 2015. године биће уписан у туристичку историју Смедерева“, поручила је градоначелница.



Туристичке и привредне потенцијале Смедерева представио је Ненад Крчум, директор Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште, а парламентарцима дунавског региона обратили су се и председник Одбора за транспорт и туризам у Европском парламенту, Михаел Крамер, директор Агенције за управљање лукама, Вук Перовић и представник Агент плуса, Јасенко Лазовић.



Парламентарци су посету Смедереву наставили обиласком Винског града, као и историјских споменика културе попут Смедеревске тврђаве и виле Обреновића.



На крају међународне конференције, коју организује Дунавски центар за компетенцију под покровитељством Народне скупштине Републике Србије и уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, најављено је усвајање Заједничке декларације.









Нема коментара:

Постави коментар