Недељник

Странице

2015-07-13

Završen festival

ZAVRŠEN FESTIVAL - TEATAR U TVRĐAVI -

Dodelom nagrada, reprizom predstave „Duge noći i crne zastave“ i koncertom rok krupe Generacija 5, u subotu je u Smederevu završen drugi pozorišni festival “Teatar u tvrđavi”, koji će ostati zabeležen i po rekordnoj poseti publike. 
Nagrada Mlada nada dodeljena je Dejanu Dediću za ulogu Puka u predstavi „San letnje noći“ Pozorišta „Boško Buha“, a dobitniku je uručena statueta sa likom Mare Branković. Najbolja predstava festivala je „39 stepenika“ istog pozorišta i pripada joj statueta Despota Đurđa, dok je po oceni publike, najbolje glumačko ostvarenje pokazala Ljiljana Stjepanović,u ulozi Leposave u predstavi „Ženidba i udadba“ Pozorišta na Terazijama i pripala joj je statueta Tvrđave. Laureati su takođe bili nagrađeni i odgovarajućim novčanim iznosima. 


Predstave je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Branka Pujić, dramski umetnik i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Tamara Dragičević, dramski umetnik i Ferid Karajica, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 
U ozbiljnoj konkurenciji, gde su se izdvojili Nemanja Oliverić, Jovana Stoiljković, Nikola Šurbanović, Ivan Mihailović, Jelisaveta Karadžić i mnogi drugi, svojom bravuroznom igrom u ulozi Puka, izdvojio se Dejan Dedić. Njegovu maštovitu, preciznu, duhovitu, šarmantnu igru prepoznala je i publika, jer ga je izdvijila i kao glumca večeri u predstavi „San letnje noć“ pozorišta „Boško Buha“, navela je Tamara Dragičević, član žirija. 
„Hvala što mi dajete podstrek da ovako mlad još više radim na sebi. Hvala! “, rekao je Dejan Dedić. 
„Meni je svaka nagrada draga, publika kada proceni da treba da dobijete nagradu, onda je to posebna čast. Smederevo već postaje moj grad i to mi je posebno drago. Rešila sam da se preselim u Smederevo“, kazala je Ljiljana Stjepanović. 

„Imajući u vidu sve komponente koje čine jednu pozorišnu predstavu, ujednačenim i visokim kvalitetom svih elemenata izdvojila se predstava „39 stepenika“., u izvođenju večernje scene pozorišta „Boško Buha“. To je predstava koju odlikuje brza scenska igra, obilje glumačkih transformacija i originalna rediteljska rešenja“, obrazložila je odluku Branka Pujić.

Vladimir Aleksić,

reditelje predstave „39 stepenika“ izrazio je zadovoljstvo nagradom. 
„Selekcija je bila veoma dobra, a moje kolege su imale izuzetno dobre predstave.  
Najveći broj glasova smederevske publike po festivalskoj večeri dobili su sledeći glumci: Ivana Jokić za ulogu Vile, duha vode, u predstavi „Duge noći i crne zastave“  u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, Šabačkog pozorišta i Grada Smedereva, Dejan Dedić za ulogu Puka u predstavi „San letnje noći“  Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, Ljiljana Stjepanović za ulogu Leposave, majke blage naravi u mjuziklu „Ženidba i udadba“ u izvođenju Pozorišta na Terazijama, Suzana Grujić za ulogu Irine Nikolajevne Arkadine, po mužu Trepljeve, glumice, u predstavi „Galeb “ Narodnog pozorišta Leskovac i Andrija Milošević za ulogu drugog Komičara  u predstavi „39 stepenika“ u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Sve pomenute predstave bile su u zvaničnoj festivalskoj konkurenciji. 
Festival je i ove godine održan pod sloganom Kretanje, ostavši veran veran klasičnom pozorištu i veštinama profesije. 
Predstavu „Duge noći i crne zastave“ po romanu Dejana Stojiljkovića, jednog od najistaknutijih domaćih pisaca mlađe generacije, snimala je Radio televizija Srbije, redakcija dramskog programa i biće emitovana oktobra meseca u okviru TV teatra. 


Osim, po prvoj koprodukciji, ovogodišnji festival biće upamćen i po rekordnoj poseti. Predstave je tokom šest festivalskih dana videlo više od 5.000 gledalaca.   
Muzička završnica festivala pripala je rok notama legendarne grupe "Generacija 5".

 Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo.

 Realizator Centar za kulturu Smederevo. 






Нема коментара:

Постави коментар