Недељник

Странице

2015-07-24

SUBOTA ZA PAMĆENJE

SUBOTA ZA PAMĆENJE
 
U subotu, 25. jula, održaće se program koji obuhvata prezentaciju radova Letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti, realizovane ove godine u Smederevu pod nazivom „ Grad u trouglu“. Tokom završne večeri biće predstavljeni rezultati četiri umetničke radionice (radionice fotografije, kompozicije, skulpture i muzičko-scenske radionice) zamišljenih tako da podstiču interakciju studenata umetnosti i lokalne sredine i da, uz aktivnost mentora i kroz kreativno iskustvo, otvaraju prostore umetničkog tumačenja i istraživanja kulturno-istorijskog nasleđa Smedereva.
U 19 sati, u Galeriji savremene umetnosti Smederevo biće otvorena izložba fotografija studenata Univerziteta umetnosti, nastalih tokom radionice čiji je voditelj Branimir Karanović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
Program će biti nastavljen u Malom gradu Smederevske tvrđave, u 20 sati, koncertom studenata kompozicije koji su, inspirisani dodirom sa baštinom Smedereva, stvarali u okviru radionice „Otključavanje“, pod mentorstvom Tatjane Milošević, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nakon toga, publici će se, uz fotografije na kojima su zabeleženi momenti kreativnog procesa,  predstaviti  mladi stvaraoci, učesnici radionice skulpture, vođene od strane profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu Mrđana Bajića, Radoša Antonijevića i Zorana Kuzmanovića. Poslednji programski blok  podrazumeva izvođenje muzičko-scenskog dela nastalog tokom radionice „Voda, zmija, Smederevo grad“ usmerene na istraživanje Smederevske tvrđave, pre svega Malog grada kao prostora scenskog događaja sa dominantnom ulogom zvuka i poligona prevođenja zvuka u pokret. Vodeni šanac ispred Malog grada, trougani prostor njegove unutrašnjosti, staza na bedemu i niše u zidinima prepoznati su kao činioci koji nude, zajedno sa osobenom akustikom Malog grada, izvanredne mogućnosti za kreiranje upečatljivog performansa sa, pored ostalog, predviđenom upotrebom pirotehnike. Radionica je zajednički poduhvat ženskog Akademskog hora Collegium musicum i studenata glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a njeni voditelji su Dragana Jovanović, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i profesori na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Branislava Stefanović i Dobrivoje Milijanović.

 

Нема коментара:

Постави коментар