Недељник

Странице

2015-07-02

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ОСЛОБОЂЕНА ОПТУЖБЕ

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић ослобођена оптужбе


Апелациони суд у Београду саопштио је да је градоначелницу Смедерева, др Јасну Аврамовић правоснажно ослободио оптужбе да је извршила кривично дело примање мита. Оптужницом Вишег јавног тужиоца у Смедереву, Јасни Аврамовић је стављено на терет да је од 1998. до 2001. године, као службено лице, начелница Инфективног одељења ЗЦ "Свети Лука" у Смедереву, захтевала и добила новац како би обезбедила неопходне папире за остваривање права на инвалидску пензију.
У оптужници је било наведено да је Јасна Аврамовић за ту услугу од четири особе добила по 3.000 марака. Апелациони суд није прихватио закључак првостепеног суда да је окривљена имала својство службеног лица у смислу Кривичног законика који је био на снази када је, према оптужници, извршено кривично дело. У конкретном случају, Аврамовић је поступала као лекар инфектолог, а не као начелник Инфективног одељења, а здравственим радницима, као што је у конкретном случају овде окривљена, није дат статус службених лица. Такође, према оцени Апелационог суда, током овог кривичног поступка нису могле бити на несумњив начин доказане тврдње из оптужнице да је окривљена захтевала и добила новац, те да је предложила својим дугогодишњим кућним пријатељима да пронађу особе које би биле заинтересоване да за 3.000 марака остваре право на инвалидску пензију.
Ниједан од саслушаних сведока није посведочио да му је било када, у било ком износу, окривљена тражила новац, нити је било ко од њих посведочио да је видео да окривљена узима новац, наводи се у образложењу пресуде. Апелациони суд сматра да у току овог кривичног поступка није доказано ни да је окривљена без лекарских прегледа написала лекарске извештаје и предложила за четири особе прву категорију инвалидности, на основу којих су они остварили инвалидску пензију.


Нема коментара:

Постави коментар