Недељник

Странице

2015-07-09

ТОПЛОТНИ ТАЛАС

Хитна помоћ у Паланци, имала је више посла него претходних дана, због измерених енормно високих температура, протеклих неколико дана.



Појава „топлотног таласа“,  је  када је најмање три узастопна дана максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности за здраве људе. Критична температура за наше поднебље је изнад 32 степена Целзијуса.
Кардиолози тврде да  срце, веровали или не, врућине угрожавају мање него зимске промене времена и мразеви. Када зими температура падне за 10 одсто, чак 20 пута је већи ризик да људи старији од од 65 година добију инфаркт.
Промене температуре, било зими или лети, повећавају број прегледа у Хитној помоћи. Лекари саветују да током врелих дана будете мало дисциплинованији, да се склањате са сунца, избегавате јаку И зачињену храну и узимате што више течности.
Организам се од врућине брани знојењем, па се због тога смањује количина течности у организму и губе се минерали који су важни за рад срца. Због губитка течности у организму, долази до пада притиска, због чега је људи прво осећају вртоглавицу а затим и долази до губитка свести. Најризичнија категорија су људи старији од 65 година.
Особу која је изгубила свест и доживела колапс, топлотни удар или сунчаницу, не би требало подизати са површине на којој се налази у лежећем положају, већ јој подићи ноге, под углом од 45 степени и раскомотити је око врата, откопчати јој каиш, поливати је водом и хладити лепезом или новинама. Потрбно је држати је у тквом положају, са подигнутим ногама, под углом од 45 степени, до доласка хитне помоћи.


Нема коментара:

Постави коментар