Недељник

Странице

2015-07-15

Весели караван кренуо из Смедерева

15.јул 2015.

Спортско забавна манифестација Турнеја радости спортских игара младих 2015. одржана је у уторак на Градском тргу у Смедереву, одакле весели караван наставља обилазак још шест, односно седам српских градова, колико је првобитно планирано.

Турнеју радости спортских игара младих отворио је заменик градоначелника Смедерева, Бојан Теофиловић, у присуству чланова Градског већа, Весне Стефановић и Горана Крчмаревића, председника Савеза спортова Смедерево Милош Милосављевић и смедеревског репрезентативца у веслању Александра Филиповића, који је упалио пламен Спортских игара младих. 

"Желим да се лепо проведете у овом спортском амбијенту и захваљујем се Спортским играма младих, у име градоначелнице, наших најмлађих и њихових родитеља, што су за први град у Србији изабрали наше Смедерево", рекао је Теофиловић.

Главна идеја овог спортско забавног каравана је да се што више пажње посвети локалним заједницама на нивоу градова и општина и самим тим се још више приближе деци. Током Турнеје радости обилазе се градови и општине у Србији и у сарадњи са локалном заједницом организују целодневну манифестацију са безброј занимљивих игара за децу, које локални координатори Савеза за школски спорт спроводе током летњег распуста.

Спортске игре младих промовишу начин живота утемељен на разумевању, пријатељству, солидарности и фер плеју и највећа су аматерска манифестација по броју такмичења у овом делу Европи, наводе организатори.

Манифестација деци и младима широм региона пружа могућност да се потпуно бесплатно такмиче у једној или више спортских дисциплина. Малишани основношколског узраста у више градова Србије могу да играју мали фудбал, улични баскет (3на3), одбојку, рукомет, тенис, стони тенис, шах, између две ватре, као и да трче спринт на 60м.

Победници градских финала обезбеђују пласман на финално такмичење Србије, а најбоље пласирани тимови и појединци путују на бесплатно летовање у Сплит, где са вршњацима из БиХ и Хрватске учествују на међународном финалу.

Спортске игре младих први пут су одржане 1996. године, а за 19 година организације Игара у Хрватској, 5 година у Босни и Херцеговини и 2 у Србији, учествовало је више од 750.000 деце и младих и, из године у годину, одзив деце је све већи. Програм манифестације дугорочно је везан уз промотивно-едукативну акцију "Живимо живот без дроге, јер дрога одузима живот".

Модератор у Смедереву била је Марија Килибарда, децу је анимирао Златан из Хрватске, који је најавио да ће после Србије бити организована Јадранска турнеја Спортских игара младих од Дубровника до Пуле, а после спортског и културно уметничког програма, концерт је одржала млада поп звезда, малишанима омиљена Сара Јовановић. 

Нема коментара:

Постави коментар