Недељник

Странице

2015-07-14

36. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ



36. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

U понедељак 13. јула 2015. одржано седница СО Паланка

Најзначајније тачке  заседања СО Смедеревска Паланка тицале су се предлога утврђених на 79. седници Општинског већа, у вези са задуживањем Општине Смедеревска Паланка путем емисије дугорочних хартија од вредности (муниципалних обвезница), ради финансирања приоритетних пројеката у граду и селима. С тим у вези, пред одборницима се нашао и предлог Одлуке  о рабалансу буџета Општине Смедеревска Паланка за 2015. годину, предлог измене  и допуне Годишњег програма пословања ЈП „Паланка“ за 2015. годину, и предлог  Програма уређивања  грађевинског земљишта, изградње и одржавања комуналне инфраструктуре у Општини, са финансијским планом за 2015. годину.
Током расправе постигнута је сагласност у вези са потребом уређивања путне инфраструктуре, заменом азбестних цеви и ревитализацијом цевовода, довршењем фекалног колектора код школе „Херој Иван Мукер“, изградњом новог пута према новом паланачком гробљу и другим инфраструктурним радовима на које би била утрошена средства у износу од 150 милиона динара. Представници опозиције захтевали су прецизнији план, а предлагач одлуке о задуживању објаснио је да се ради о веома комликованој процедури реализације, да је Одлука о којој се гласа само иницијална (јер тек треба добити сагласност Министаства) и да се детаљнији план радова налази у предлогу измене Годишњег програма пословања ЈП „Паланка“ за 2015. и предлогу Програма уређивања грађевинског земљишта, иградње и одржавања комуналне инфраструктуре (које су на дневном реду 36. седнице СО). Предлагач Одлуке такође је изнео предлог да се на наредној седници СО формира  надзорни одбор, за задатком да прати све активности у вези са спровођењем процедуре, распоређивањем и усмеравањем средстава добијених путем муниципалних обвезница - у чијем би саставу учествовали председници свих одборничких група. Предлагач је зато позвао све одборнике да гласају за поменуту одлуку, тим пре што на седници није оспорена потреба обављања предложених радова, који су од виталног значаја за функционисање Општине.
Већином гласова 32 „за“ и 6 „уздржаних“ донета је одлука о задуживању Општине Смедеревска Паланка путем емисија дугорочних хартија од вредности, као и одлуке поменуте на почетку текста, које су у непосредној вези са овом одлуком. Реч је о иницијалним одлукама које мора да одобри надлежно министарство у Влади Србије.
- Видели сте да су и одборници владајуће коалиције и опозиције, директно или индиректно подржали овај предлог, јер на овај начин желимо да дођемо до свежих средстава, како бисмо решили проблеме од виталног значаја не само града него и општине – рекао је по завршетку седнице председник СО, Славољуб Ђурић, напомињући да ће решавање проблема средствима добијеним од емисије миниципалних обвезница бити дугорочно.
На захтев синдиката средње школе „Жикица Дамњановић“ одборници су донели одлуку да Закључком СО подрже захтев ове школе да Министарство просвете, науке и технолошког развоја допусти формирање одељења за занимања – „техничар графичке дораде“ и „прехрамбени техничар“, иако у овим одељењима има мање од 15 уписаних ученика.


Нема коментара:

Постави коментар